RSS Submit
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ παράγει διαφορετικές Αποψεις!!

Ομιλητές

 

Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος

ChrisostomosΓεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1980-1983) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών -Τμήμα Θεολογίας (1983-1987). Το έτος 1988 χειροτονήθηκε Διάκονος και έτυχε υποτροφίας από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησιά (Comite Catholique pour la Collaboration Culturele) για μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη (Pontificio Instituto Orientale και Pontificio Universita Gregoriana, 1988-1990). Το έτος 1990 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) στην Πατερική Θεολογία και στην Οικουμενική Κίνηση, με βαθμό «Άριστα» (Summa cum Laude).  Κατά τα έτη 1990-1991, ως υπότροφος και πάλιν της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παρακολούθησε τον τρίτο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (Διδακτορικού Διπλώματος) στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Faculté de Théologie Catholique). Τον Νοέμβριο του έτους 1990 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε τον Οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το έτος 2007 εξελέγη, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Το έτος 1995 αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Θεολογίας, του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έτος 1999 εξελέγη Λέκτορας του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, στο Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής και στο γνωστικό αντικείμενο «Πατερική Θεολογία με έκδοση κειμένων Εκκλησιαστικών Συγγραφέων». Το έτος 2002 έγινε Επίκουρος Καθηγητής του αυτού Τμήματος και με γνωστικό αντικείμενο «Πατρολογία» Τον Μάιο του έτους 2008 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής , με γνωστικό αντικείμενο "Ιστορία Δογμάτων & Συμβολικής". Το έτος 2014 ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εξελέγη Πρόεδρος του τμήματος  Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάριος Μπέγζος

BegzosO Μάριος Περικλέους Μπέγζος γεννήθηκε την 27η Νοεμβρίου 1951 στην Αθήνα). Σπού­δασε θεολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών (1969-1973), Γενεύης (1973-1974) και Τυβίγκης (1979-1981) με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (IΚΥ), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), της Γερμανικής Κρατικής Υπηρεσίας Μορφωτικών Ανταλλαγών (DAAD) και του ερευνητικού Ιδρύματος Alexander von Humboldt καθώς επίσης φοίτησε (1973-1977) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Συγκριτική Φιλοσοφία της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Θεολογική Σχολή) ως λέκτορας από το 1986, επίκουρος καθηγητής από το 1991, αναπληρωτής καθη­γητής από το 1999 και καθηγητής από το 2003. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα φιλοσοφίας της θρησκείας στο Πανεπι­στήμιο του Μαρβούργου της Γερμανίας (Marburg an der Lahn) κάθε εαρινό εξάμηνο (1991-1997), καθώς επίσης ψυχολογία της θρησκείας και κοινωνιολογία της θρησκείας στο Πανεπι­στήμιο Αθηνών. Από το 2011 είναι Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Το δοκιμιακό έργο του έτυχε διακρίσεων (Βραβείο Π. Φωτέα, 1999, Βραβείο  Ελληνικού Κέντρου P.E.N. Club, 2007). Μελετήματά του έχουν μεταφρασθεί σε άλλες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ουγγρική, κινεζική) και έχει εκπονήσει δοκίμια σε αγγλική και γερμανική γλώσσα.

Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης

AvgoustidisΟ πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την «Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία».

Γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Έcole St-Paul (Ελληνο-Γαλλικό Κολέγιο Πειραιά, έπαινος πρωτεύσαντος). Το 1975 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1981 λαμβάνοντας «Δίπλωμα εξαιρέτου επιδόσεως» από την Α΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του στην Ψυχιατρική (Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών), εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1981) από όπου αποφοίτησε (1986) με βαθμό πτυχίου λίαν καλώς, ενώ το 1990 απέκτησε τον τίτλο της Ψυχιατρικής ειδικότητας. Το 1999 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον κλάδο της Ποιμαντικής Ψυχολογίας υποβάλλοντας προς έγκριση διδακτορική διατριβή με θέμα «Η ανθρώπινη επιθετικότητα, ποιμαντική και ψυχολογική μελέτη στην Κλίμακα Ιωάννου του Σιναΐτου». Δίδαξε Ποιμαντική και Ποιμαντική Ψυχολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (1998 – 2001). Εξελέγη Λέκτορας (2003) και κατόπιν Αναπληρωτής Καθηγητής (2010) «Ποιμαντικής Θεολογίας και Ψυχολογίας» του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας.

Το 2010 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής στο «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κωνσταντίνος Ζάρρας

ZarasΟ Κωνσταντίνος Ζάρρας γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Είναι μέλος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, της Studiorum Novi Testamenti Societas, της Society of Biblical Literature, και της European Association of Biblical Studies.

Συμμετέχει ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια στη χώρα μας και το εξωτερικό (Ιερουσαλήμ, Βιέννη, Πράγα, Sambata, Μινσκ). Στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ διδάσκει ως Λέκτορας από το 2003, πρώτα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και ύστερα στο Τμήμα Θεολογίας.

Χώρος ειδίκευσής του είναι η Περίοδος του Δεύτερου Ναού και ο Μυστικός Ιουδαϊσμός του Θρόνου και των Ανακτόρων του Θεού (Maaseh Merkavah και Heikhalot), όπου και η διδακτορική του διατριβή.

Κυριότερα έργα του είναι : Η Αρχαία Ιουδαϊκή Μυστική Παράδοση του Θρόνου (2000), η Ιστορία της Εποχής της Καινής Διαθήκης, τομ. Α΄ (2005)·  Ιστορία της Εποχής της Καινής Διαθήκης, τομ. Β΄ : Ιουδαίοι και Χριστιανοί σε Αναζήτηση Ορίων(2008)· Λαοί και Πολιτισμοί της Περιόδου του Δεύτερου Ναού (2008, επανεκδ.).

Μιχάλης Μαριόρας

MariorasΟ Μιχάλης Μαριόρας  γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ελλάδα, στην Ελβετία και στη Γερμανία.

Το 2005 αναγορεύθηκε διδάκτορας με ειδίκευση στην Ιστορία Θρησκευμάτων και από το 2008 είναι Λέκτορας στη Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διετία 2009 – 2011 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα της ειδίκευσης του.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη θρησκεία του του Ισλάμ, ισλαμικές κοινότητες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, εξοικείωση των αυτοχθόνων πληθυσμών με τις μεταβαλλόμενες παραμέτρους του σύγχρονου περιβάλλοντος κυρίως λόγω της μετανάστευσης.

Μιχάλης Τσαπόγας

TsapogasΟ Μιχάλης Τσαπόγας είναι πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (1985), διδάκτορας Νομικής Πανεπιστημίου Μονάχου (1991), μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς (1987), της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (1993) και της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων (1994). Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ελληνικής Συνταγματικής Ιστορίας (1993-96) και επισκέπτης ερευνητής του Ινστιτούτου Max-Planck Ευρωπαϊκής Ιστορίας Δικαίου στη Φραγκφούρτη (1996-98), ενώ από το 1998 εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη.

Δημοσιεύσεις στα επιστημονικά πεδία του συνταγματικού δικαίου, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελληνικής και συγκριτικής συνταγματικής ιστορίας. Μεταξύ άλλων: «Staatsrationalisierung und Verfassungsbewegung in Griechenland 1832-1843» (1992), «Τα δικαιώματα στην Ελλάδα από το τέλος του εμφυλίου ως το τέλος της μεταπολίτευσης» (συνεπιμέλεια με Δ. Χριστόπουλο, 2004), «Blasphemy and justice in a Greek Orthodox context» στον τόμο του Συμβουλίου της Ευρώπης «Tackling blasphemy, insult and hatred in a democratic society» (2008), «Ανοχή και επιτήρηση υπό τη σκιά της επικρατούσης θρησκείας» στον τόμο «Το ανομολόγητο ζήτημα των μειονοτήτων στην ελληνική έννομη τάξη» (2008).

Σοφολογιώτατος Ραββίνος Νεγρίν Γκαμπριέλ


Γκαμπριέλ Μ. Ι. Νεγρίν Ο Γκαμπριέλ Μ. Ι. Νεγρίν (1988) μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, από την ηλικία της θρησκευτικής του ενηλικίωσης (όντας 13 ετών), μαθήτευσε δίπλα στο Σοφολογιότατο τέως Αρχιραββίνο Αθηνών κ. Ιακώβ Αράρ. Συνέχισε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σπουδάζοντας στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Ρέθυμνο, Κρήτης). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί, φοιτούσε (εξ'αποστάσεως, όπως και τη θερινή περίοδο) σε θεολογικές – θρησκευτικές σχολές της Αγγλίας (Montefiore College) και του Ισραήλ (Machon Meir, Pardes Institute of Jewish Studies, Aish ha'Torah κ.α.). Μετά το τέλος των ακαδημαϊκών του σπουδών μετέβει στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Ραββινική σχολή Shehebar Sephardic Center (Abe M. & Geri Cohen Rabbinical College), από όπου και χειροτονήθηκε Ραββίνος, Πνευματικός Καθοδηγητής και Ιεροδιδάσκαλος, καθοδηγούμενος από μεγάλους Ραββίνους, όπως ο Σοφολογιότατος Ραββίνος κ. Ιακώβ Ι. Πέρετς. Επιπρόσθετα, κύριος μέντορας των φοιτητικών του χρόνων υπήρξε ο Σοφολογιότατος τέως Αρχιραββίνος Χαλκίδος κ. Μενασσέ Κοέν, ο οποίος απετέλεσε σημαντική πηγή γνώσης και πείρας. Ο Ραββίνος Νεγρίν είναι εξίσου «Μοέλ» (εξουσιοδοτημένος τελεστής θρησκευτικών περιτομών), αποκτώντας το πτυχίο του από τον Σοφολογιότατο Ραββίνο Σσλώμο Μάχφουντ (επικεφαλής του θρησκευτικού δικαστηρίου «Yoreh Deah» και «Δημοτικός Ραββίνος» στην πόλη Μπνέι Μπράκ του Ισραήλ). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στις ιδιαίτερες παραδόσεις, στις θρησκευτικές πρακτικές και στη ραββινική βιβλιογραφία των Εβραίων της Ελλάδος. Τέλος, οι επιρροές και η στενή σχέση μεταξύ της ιουδαϊκής και της ελληνικής φιλοσοφικής θεολογίας έχουν επηρεάσει σημαντικά το έργο του.

Π. Θεόδωρος Κοντίδης

KontidisΟ π. Θεόδωρος Κοντίδης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά, Πέλλας το 1956.     Τελείωσε το Λύκειο στη Λεόντειο Σχολή το 1974.

Σπούδασε φιλοσοφία και μετά θεολογία διαδοχικά στη Ρώμη (Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο),  στο Βέλγιο (Λουβαίν),  και στο Παρίσι (Centre Sevres)

Το 1988 χειροτονήθηκε ιερέας στην καθολική εκκλησία της Αθήνας και από τότε εργάζεται στην Αθήνα.
Υπηρέτησε ως εφημέριος στην Ενορία Χριστού Σωτήρος στο κέντρο της Αθήνας, στην ποιμαντική της νεότητας. Υπήρξε Διευθυντής του περιοδικού "Σύγχρονα Βήματα".

Σήμερα είναι Διευθυντής του περιοδικού "Ανοιχτοί Ορίζοντες" και είναι επίσης
υπεύθυνος του Πνευματικού Κέντρου "Μανρέσα" στην Οινόη Αττικής όπου διοργανώνονται συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια κ.α.

Συνεργάζεται με την οργάνωση "Πίστη και Φως", η οποία συγκεντρώνει οικογένειες και παιδιά με νοητική υστέρηση. Είναι υπεύθυνος του προγράμματος προετοιμασίας στο γάμο για τα ζευγάρια που ετοιμάζονται να τελέσουν καθολικό γάμο στην καθολική επισκοπή της Αθήνας.

 

Δημήτρης Μπούκης

Dimitris BoukisΟ Αιδ. Δημήτρης Μπούκης γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα.

Έχει σπουδάσει Ιστορία και Θεολογία στην Ελλάδα και στις Η.Π. Αμερικής.

Διακόνησε ως Ποιμένας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (Ε.Ε.Ε) στο Λος Άντζελες, ΗΠΑ και από το 1996 διακονεί ως πνευματικός υπεύθυνος του Έργου Νεότητας της Ε.Ε.Ε.

Διατελεί Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ. Συνόδου της Ε.Ε.Ε από το 2002 και επισκέπτης καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Βιβλικής Θεολογίας στο Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο.  

Το 2012 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Κοινότητας Προτεσταντικών Εκκλησιών Ευρώπης (CPCE).

Είναι παντρεμένος με την Λωρραίην Κεφάλα και έχουν 2 παιδιά, τον Δημοσθένη και τον Αλέξανδρο.

Σοφολογιώτατος Ιμάμης Αμπντ Ρασούλ Μουνίρ

Munir AbdelrasoulΗμ. Γεν. 14.12.1952 Έγγαμος από το Σουδάν (1984) πατέρας πολυμελούς οικογένειας Σπουδές: Ιατρική Σχολή Αθνών(1975 - 1981) Ειδικότητα:Γενική χειρουργική Υποειδικότητα:Αγγειοχειρουργική. Ιδιοκτήτης Ομονύμου Χειρουργικού Ιατρείου. Μέλος lnternational Union of Angiology(I.U.A).από 1984 Ιδρυτής συλλόγου Μουσλουμανών Φοιτητών εν Ελλάδι (1976 - 1982) Ιδρυτής Πρώτου Τεμένου Αθηνών (1983 - έως τώρα) Συνιδρυτής " Συλλόγου Μουσλουμανικών Οργανώσεων Ευρώπης". Ιδρυτής και επικεφαλής του "Σώματος Τεμένων Αθηνών" (1994 -1998 ) Επιστημονικός συνεργάτης και εκπρόσωπος: I.I.U. KL.ML.(1993 -98) , και τού Μητροπολιτικού l.U. Mekka K.S.A.(1988 -1998). Γενικές Ισλαμικές σπουδές με εξειδίκευση στη :Σύγκριση Θρησκειών. Μετάφραση στα Ελληνικά:(Αρχές του Ισλάμ)και (Τρόπος ζωής στο Ισλάμ),και μερικά φυλλάδια. ΙΜΑΜΗΣ.

 

Δανιήλ Εσδράς

Δανιήλ ΕσδράςΟ Δανιήλ Εσδράς είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων του Sussex, LaSalle, και Ohio State στις Διεθνείς και Δημόσιες Σχέσεις.

Είναι μέλος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Ξεκίνησε ως Υπεύθυνος Προγραμμάτων του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) στην Ελλάδα.

Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του ΔΟΜ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας όπως και στη πΓΔΜ.

Διετέλεσε Γενικός Συντονιστής των Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων στο Βόρειο Καύκασο κατά τον πόλεμο της Τσετσενίας το 1995.

Κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης εμπειρίας του στο εξωτερικό, ειδικεύτηκε  στη διαχείριση κρίσεων, στα προγράμματα καταπολέμησης του trafficking, και ήταν υπεύθυνος για τον ΔΟΜ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ για τις εκλογές στη Βοσνία και το Κόσοβο στο πρόγραμμα Out-of-country-voting.

Από το 1998 έως σήμερα, είναι Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδος  του ΔΟΜ. Από το 2010, το Γραφείο Ελλάδος του ΔΟΜ υλοποιεί προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής κα Επανένταξης με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Αλέξανδρος Βέλιος

Αλέξανδρος ΒέλιοςΟ Αλέξανδρος Βέλλιος είναι Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας.

Σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι, και έχει εργαστεί ως αρθρογράφος και πολιτικός συντάκτης σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα.

Είναι τηλεοπτικός παραγωγός στο κανάλι «Κόντρα». Είναι σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος στην Εφημερίδα «Παρασκήνιο».

Είναι διευθυντής και σύμβουλος της σειράς δοκιμίων micromedia από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ.

 

Auspices
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
- Η ΕΞΕΛΙΞΗ
-
ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ
en
greek